Hver gang en baby fødes, er det et lille mirakel. Men nogle gange kan det lille mirakel bare ikke vente med at komme til verden.

 

En præmatur fødsel defineres ved, et barn der fødes før 37. graviditetsuge. Der er altså tale om et for tidligt født barn.

 

Det anslås, at omkring 6,5 procent af alle danske børn fødes præmaturt. De fleste af de børn klarer sig udmærket, og får ikke varige mén.

 

Den mest almindelige årsag til, at børn fødes for tidligt, er, at vandet går hos moderen. Det vil altså sige, at vearbejdet starter for tidligt.

 

Man kan i visse tilfælde hæmme vearbejdet med medicin. Der er ikke en entydig årsagsforklaring på det tidlige vearbejde, men i nogle tilfælde skyldes det infektion i underlivet eller rygning under graviditet.

 

Hvad gør man som forældre

Det er forståeligt nok en meget svær situation at stå i som forældre. Derfor oplever mange forældre også angst, når de befinder sig i den situation. Oplever man selv det, bør man tale med venner og familie, eller henvende sig til professionel hjælp.

 

I forhold til lægefaglige råd, er det vigtigt at rådføre sig med læger og ikke lægmænd.

 

Tøj til barnet

Men findes der overhovedet tøj, til børn der er født for tidligt?

 

Det kan du tro. I virkeligheden er der bygget en hel industri op omkring at fremstille præmaturtøj, da fænomenet præmatur fødsel ikke er så sjældent endda.

 

Når man køber præmaturtøj, er det vigtigt at følge samme retningslinjer som ved køb af tøj til alle mulige andre børn. Tøjet må ikke sidde for tæt, der skal være plads til, at barnet kan bevæge sig uhindret.

 

Derudover skal tøjet være absorberende og luftigt, så huden har det godt. Og til sidst skal tøjet være blødt og sødt.